diumenge, 15 d’agost del 2010

Jaipur, de la terra al cel

La ciutat de Jaipur deu el nom al seu fundador, el maharaja Jai Singh II, que el 1727 va planificar una ciutat nova basada en els principis de l’arquitectura hindú. En ella, el maharaja hi va desplegar també la seva gran passió; l’astronomia. Però comencem pel principi. El dia arrenca amb el fort d’Amber...


Aquesta fortificació impressionant d’arquitectura rajput s’enfila dalt d’una muntanya, envoltada per quilòmetres de muralles i almenares. Fins al capdamunt s’hi pot pujar en elefant, però ens ha semblat trist col•laborar en l’explotació d’aquests meravellosos animals que ja pateixen prou en mans humanes. De manera que hem passejat admirant a cada pas el paisatge i la construcció, i espantant un munt de venedors pesadets. El fort d’Amber data del 1592, i va ser construït pel maharaja Man Singh, comandant rajput de l’exèrcit del famós Akbar. En ell hi trobem diversos temples i apartaments per a totes les dones i servents del maharaja.


I ara parlem d’astronomia. Jantar Mantar és un observatori astronòmic construït per Jai Singh II el 1728 i consta de diverses construccions i instruments per a calcular i mesurar tot tipus de fenòmens relacionats amb astres i estrelles, i amb el pas del temps. Calculava els eclipsis, el període de cada constel•lació, i mesurava el temps amb menys de 30 segons de marge de diferència. Va construir quatre Jantars Mantars més, a Delhi, Varanasi, Ujjain i Muttra, però el de Jaipur és el més gran i el millor conservat. Jantar Mantar significa instrument de càlcul. Es diu que el que volia el maharaja era compilar dades per predir els moviments del sol, la lluna i els planetes.


El palau de la ciutat de Jaipur ens ha semblat un tant desencisant. És un palau que en l’actualitat té una part que funciona com a hotel i una altra part que continua sent residència de la família real, de manera que només una petita part és visitable. Algunes habitacions valen la pena, però novament ens hem trobat una visita molt obstinada en ressaltar l’egocentrisme dels nous maharajes i maharanis, amb els seus actes i els seus invents. No ens estendrem en la nostra opinió respecte a una noblesa que simplement s’adapta als nous temps procurant no perdre masses poders, riqueses ni status, de manera que us deixem amb algunes de les millors imatges per les que el palau ha merescut una visita.


El palau té gairebé 300 anys, i encara conserva moltes habitacions amb pintures originals, miralls i impressionants portes, arcades i passadissos. Es pot observar una barreja d’estils arquitectònics rajasthanis i mogols, té patis, jardins i diversos palaus en el seu interior. També hi ha un interessant museu amb armes i vestuaris. Destaquem que el maharaja del moment feia 2 metres d’alçada, pesava més de 250 quilos i tenia més de 108 dones. Això sí, no va tenir ni un fill i en va haver d’adoptar un. Sembla evident qui tenia el problema...


El Hawa Mahal, conegut com el palau dels vents degut al vent que circulava a través de la façana per mantenir fresc el palau, va ser construït només per a les dones del maharaja. La seva façana els permetia observar la vida del carrer sense ser vistes. Tot i que avui només se’n conserva poc més que la façana, continua sent el símbol de Jaipur.


Ja ho veieu, tot rosat, per això li diuen la ciutat rosada. I la de les congestions de trànsit a les hores puntes i les de quilòmetres i quilòmetres de mercats. Tot el centre de la ciutat vella s’ha convertit en un mercat en el que és difícil trobar un respir. Hi ha de tot i a tots els preus (molt i molt inflats, però res que no pugui solucionar una estona regatejant). Per cert, el dia 14 celebraven el festival Nag Panchami, en honor a la victòria de Krishna sobre la serp Kalia.


Ara marxem cap a Agra. Sí la ciutat del Taj Mahal, però abans passarem per Fatehpur Sikri, capital efímera del gran emperador mogol Akbar. Per cert, canviem d’estat: de Rajasthan a Uttar Pradesh!

Anna i Felip

Foto 1: Porta d’entrada al Palau del Fort d’Amber
Foto 2: Sala dels miralls al Fort d’Amber
Foto 3: Instruments de medició astronòmica al Jantar Mantar
Foto 4: Pati principal del Palau de la ciutat de Jaipur
Foto 5: Detall d’una porta del palau
Foto 6: El Palau dels vents, o Hawa Mahal
Foto 7: Un encantador de serps amb una preciosa cobra

4 comentaris:

  1. Hola,

    Veig que tot va be, no he pogut conectar-ma fins avui. Compte-ho en les serps si la musica que tocan no els agrada poden mosegar :)
    Petonets

    ResponElimina
  2. Eiii!!!per fi he vist el vostre blog!! Entre una cosa i l'altra encara no us havia llegit. Molt xuli tot!!!Espero que seguiu disfrutant del viatge.
    Falten fotos de menjars típics!!!
    Us puc dir un secret, jo no us he dit res, eh? Quan torneu cap aquí, heu d'intentar que a l'Arnau li entrin ganes d'anar a la Índia. Un petunet als dos!!i...Porteu-me una pedra!!! :P

    ResponElimina
  3. Ei, Ester, ja fa dies que et guardem una pedreta. És del desert del Thar, de Jaisalmer.
    Per cert, pq vols que a l'Arnau li entrin ganes d'anar a l'Índia?

    fins aviat!

    ResponElimina
  4. Hola, molt xulo el bloc. Fa venir ganes (encara més) de viatjar.

    Amb el vostre permís, us he "robat" la foto del Palau dels Vents i us he enllaçat des del meu bloc a l'apunt tristesa

    ResponElimina