dilluns, 2 d’agost del 2010

Mumbai-Delhi

Avui marxem cap a la ruta per les ciutats del Rajasthan. Trobar internet és complicat i no sabem quan podrem tornar a connectar-nos. De moment, però, tenim moltes coses per explicar de Mumbai i de Delhi.

El nostre segon dia a Mumbai també va ser passat per aigua. Però ja hem deixat clar que quatre – o deu – gotes no ens espanten. No ens espanten a nosaltres ni als pencaires del “Dhobi Ghat”, la bugaderia de tota la ciutat. Fa 136 anys que renten i tenyeixen roba en més de mil safarejos a l’aire lliure al costat d’una estació de tren. Segur que us sonen imatges com aquesta:


Tampoc espanta la pluja als fidels musulmans que s’apropen a la mesquita de Haji Ali. Ho fan sempre que poden perquè quan puja la marea el pas queda tallat i la mesquita es converteix en una illa. O als hindús que venen a demanar favors a Mahalaxmi, deessa de la riquesa, en el seu temple.



Però la “religió” que veritablement ens ha seduït és la de la “no violència” de Gandhi. Una tradició índia molt arrelada en la cultura que “Mahatma” (ànima gran) va convertir en una arma per la llibertat. A Mani Bhavan, la casa on s’hostatjava quan anava a Mumbai, hi ha recollida la filosofia del pare de l’Índia moderna.


Una Delhi d’espais oberts
Ens acomiadem de Mumbai recordant la gentada que es reuneix als vespres a la platja de Chowpati per xerrar i menjar – impossible banyar-se, l’aigua està contaminada. Ah, i del cinema de Bollywood, ara ja mundialment famós.

Un avió i cap a Delhi, on ens hem trobat una ciutat més airejada que Mumbai. Encara no ens hem endinsat en el caòtic “Old Delhi” i només hem passejat per “New Delhi”, un barri en constant construcció amb grans avingudes i edificis governamentals. En una ciutat de 17 milions d’habitants, sembla que els indis han entès que els nous espais han de ser oberts i amples.

A New Delhi, destaquen els primers monuments mogols del viatge. La tomba de Humayun – segon emperador mogol – que és el primer pas cap al Taj Mahal. I Purana Qila, l’antic fort de Delhi d’uns 500 anys.



Anna i Felip

Foto 1: Dhobi Ghat al barri de Mahalaxmi
Foto 2: La mesquita de Haji Ali a la llunyania
Foto 3: El temple de Mahalaxmi
Foto 4: Habitació de Gandhi al Mani Bhavan
Foto 5: Tomba de Humayun
Foto 6: Mesquita de Qila-i-Kuhran a Lal Qila

1 comentari:

  1. hao! que dirian los "indios".
    Vemos que lo pasais de conya "rostros palidos"
    Por aqui "Diablillo" tiene más cara que espalda, no deja de tocarle los bigotes al tio "Twitee".

    Besitos

    Paspas

    ResponElimina