dissabte, 10 d’octubre del 2009

L’Outback o com sobreviure en el desert vermell

Calor extrema de dia i vent glaçat durant les nits, falta d’aigua durant tot l’any i un munt d’animals verinosos. En aquestes condicions han sobreviscut durant milers d’anys la tribu aborigen dels Anangu, que, de fet, encara hi viuen. Nosaltres només hi hem passat tres dies, però suficients per entendre com de difícil és la vida aquí. Quan vam proposar-nos visitar aquesta zona vam decidir que havia de ser d’una forma diferent a com estem acostumats. I vam enrolar-nos en un tour al més pur estil salvatge; hem caminat uns 8 km diaris, racionar l’aigua, recollir llenya pel sopar, i dormir al desert sota les estrelles (aquesta zona d’Austràlia és una de les millors del món per observar la via làctia).

El primer dia vam fer una volta per Kings Canyon, una impressionant formació geològica de milers d’anys que explica com es va formar aquesta zona. Encara que no ho sembli, en la fotografia hi ha un dipòsit natural d'aigua, però és subterrani, només es pot endevinar per la presència dels eucaliptus.

El segon dia el vam dedicar a Kata Tjuta, 36 roques que donen sentit al seu nom “molts caps” en la llengua aborigen de la zona. De fet, és un lloc sagrat (o íntim) només per als homes de la tribu dels Anangu, perquè expliquen en les seves històries secretes que era un lloc molt perillós.

I, finalment, la joia de la corona; el monòlit Uluru. És la part visible d’una roca massissa que fa 11 km, la majoria sota terra.

Puli és com la coneixen els aborígens i significa “roca” (Uluru només fa referència a una part de la roca). Aquí vivien els Anangu, que encara hi celebren cerimònies secretes. Fent una volta amb un guia expert es poden descobrir moltes coses d’aquesta cultura volgudament oculta. Els aborígens australians entenen la vida com una sèrie d’etapes d’aprenentatge en les que no pots assolir un coneixement si abans no tens l’anterior. Per això, hi ha molts llocs de la roca en els que et demanen que no facis fotos, però no t’expliquen el perquè. Per exemple,a Mala Puta (que significa “bossa marsupial d’un cangur petit”) les dones hi anaven a parir i és un lloc molt íntim pels Anangu, però això ells no t’ho expliquen i costa molt entrar en el seu món i entendre'l. De fet les històries aborígens que coneixen són només els seus contes infantils.

Una altra cosa que et demanen que no facis a Uluru és escalar-la, ja que només poden fer-ho els homes caçadors iniciats que han demostrat el seu valor sobrevivint tres anys sols al desert. Molta gent hi puja, però nosaltres vam decidir no fer-ho. Això sí, vam caminar els seus 9 km de base i vam contemplar com es ponia i sortia de nou el sol en la roca.

La cultura aborigen és molt complexa i esperem aprendre’n més coses i entendre-la millor en els propers dies, que anirem cap al nord, cap a Darwin.

Per cert, ja podeu veure totes les fotos en el post anterior que ens van quedar pendents.

by Anna & Felip

Foto 1: Carretera que porta a Uluru.
Foto 2: Foguera en el campament improvitzat al desert.
Foto 3: Kings Canyon.
Foto 4: Kata Tjuta.
Foto 5: Uluru.
Foto 6: Pintures aborígens que expliquen contes a les parets d’Uluru.
Foto 7: Despertar al desert vermell.

9 comentaris:

  1. Hola:

    Lo estaís pasando bomba.
    Muy buenas fotos, ya me pasareís todas.

    El "Chivi" se lo pasa "pipa", se sube por todos los sitios, como si fuese su "casa", tiene un morro que se lo pisa, ya ni se acuerda de vosotros.

    Mañana mássss.
    Recuerdos y besitos de Paspas y Masmas

    ResponElimina
  2. M'encanten els deserts i els seus cels de nit!!!

    Una abraçada,

    Evic

    ResponElimina
  3. Molt "chuli" i les serps del desert, on son?

    ResponElimina
  4. El millor de tot, sens dubte, els vostres comentaris. Les fotos són molt maques, però les explicacions les superen. Així, tots, en sabem una mica més del continent. So keep on moving.

    Joan L.

    ResponElimina
  5. Quina passada. Quines ganes de fotre un veiatget ja d'una vegada. Però jo no faré blog, que llavors em podrà seguir la pista FBI i Mossad, i millor que no.
    Els dos gats be. Quan es troben es posant tibats que semblen dos Lords britànics.
    El programa va be. Ahir per fi va sortir la resolució de l'última denúncia que vam rebre per difamació, injuries i resistència a l'autoritat (es que em poso molt nerviós quan m'esposen)
    Salut!

    ResponElimina
  6. Aquí a l'Outback és on van filmar Outback Mountain? Vigila eh Felip, que si dormiu en tendes ja saps què et pot passar... i després ja em diras com condueixes sense poder seure al seient!

    ResponElimina
  7. Hi ha una cosa que em té intrigada: als antípodes els dies tenen més de 24 hores? Perquè no entenc com podeu fer tot el que feu i, després, tenir la paciència, el temps i les ganes de publicar les fotos i documentar-ho tot amb aquest detall! Aconseguiu que també "viatgem" una mica...

    Petonassos (i enveges) de tot el PAS!

    Rosa Arnau

    ResponElimina
  8. Felicitats per les imatges!
    Anna, després de veure que has après tant d'animals, crec que no cal que facis la carrera de Biologia. Pots passar directament per la secretaria i la Vane o jo t'obrim l'expedient (je,je, és broma eh?; que igual m'expulsen del curro).
    Petons a tots dos.
    Dolors

    ResponElimina
  9. Qué blog más fardón os estais currando! Unes imatges fantàstiques. Després podeu publicar un quadern de viatge. Molts petons.
    Lídia.

    ResponElimina