dilluns, 19 d’octubre del 2009

On la selva es troba amb l’escull

Avui hem recollit un cotxe de lloguer i ens hem endinsat en les selves tropicals del nord. El Parc Nacional de Daintree és el bosc viu més antic de la terra, i és també la llar dels aborígens Kuku Yalanji, que ens han guiat una estona per la selva tropical. És curiós veure com varia el concepte de la cultura aborigen: sempre se’n parla com si fos única i resulta que a Austràlia hi ha multitud de pobles aborígens amb la seva cultura i llengua pròpia. De fet, ells parlen de països aborígens i és que no és el mateix viure a la selva que al desert vermell. Aquí, al contrari que a Uluru o a Arnhemland, els aborígens s’han fos de grat o per força amb la cultura occidental (fins i tot han muntat atraccions turístiques).

A unes dues hores en cotxe al nord de Cairns (a través de l’Autopista del Capità Cook i d’un anacrònic ferri de cordes que dura 5 minuts) hi ha Cape Tribulation. Com la majoria de cartells i publicitat recorden, aquí és on la selva es troba amb l’escull de corall. Concretament en unes platges plenes de saltwater crocodriles (cocodrils d’aigua salada o salties com els diuen per aquí) i de meduses (hi ha cartells d’avís i vinagre d’emergència a les platges!). Sincerament no n’hem vist cap dels dos, però això diuen els cartells.

El que si que hem vist és aquest ocellot de la mida d’un emú (l’estruç australiana). Tot una sort perquè es tracta d’un casuari i no és gaire comú veure’ls en llibertat (sí en zoos i en reserves). Diuen que és un animal perillós i imprevisible que pot atacar les persones, però nosaltres ens l’hem trobat tant tranquil al mig de la selva (a Jindalba, en un dels quatre camins que hi ha a la zona per endinsar-se al bosc). Daintree és el seu hàbitat natural, tot i que cada cop n’hi ha menys i molts moren a la carretera que creua el parc (malgrat les senyals que constantment avisen de la seva possible presència). Els ous de casuari són preciosos, d’un color blau fosc intens però si ja és difícil trobar un adult, imagineu-vos un niu!

Daintree també és l’habitat de molts animals nocturns i fins i tot tenen un cangur dels arbres que es veu que és molt tímid i no es deixa veure gaire. Els manglars (aquests arbres amb arrels aèries que poden viure en aigua dolça i salada) són els grans protagonistes a prop de la platja i ens recorden com de tropical és aquesta zona, que a nosaltres ens recorda a Costa Rica (tot i que un expert s’emprenyaria perquè segur que els arbres i les plantes no s’assemblen en res). En qualsevol cas, el que sí ens crida l’atenció és que fa 10 dies (i només tres posts) estàvem parlant d’un desert i ara de la selva més antiga del món. Austràlia, un país de contrastos?

by Anna & Felip

Foto 1: La platja de Myall, Cape Tribulation i l’oceà Pacífic
Foto 2: Senyal que avisa de la presència de cocodrils abans de creuar el riu Daintree
Foto 3: Un enigmàtic causari
Foto 4: Manglars a la platja de Myall

1 comentari:

  1. Hola!!!
    Oi que la selva és impressionant? No sé si vau poder fer alguna excursió nocturna, a mi em va flipar tots els sorolls i la vida que sembla hi ha a la nit...
    I realment heu estat afortunats de veure un casuari en llibertat, jo pensava que era un mite i que només els tenen en captivitat, tot i els centenars de senyals per les carreteres. Per cert, m'alegro que no us ataqués!!

    ResponElimina