dimecres, 24 d’agost del 2011

Happy Bear day

Hem parlat de Banff i dels parcs nacionals i no hem parlat d’animals. N’hi ha, i molts, però els parcs són tan grans que són difícils de veure. Hi ha óssos (negres i bruns, el grizzly), esquirols, coiots, castors, llops, marmotes, ants, linxs, muflons, goluts, caribus... hi ha més de 56 espècies de mamífers i 280 d’aus. Només d’óssos negres n’hi ha més de mig milió. Però tot i això, no són fàcils de trobar.

Passejant pel bosc, el més habitual és veure animals petits, com esquirols. En tenen de diversos tipus, fins i tot que viuen en caus sota terra i s’assemblen als gossets de les praderies, però en petit.

Curiosament, si es volen veure óssos, el millor és estar-se a prop de la carretera. Nosaltres en dos dies circulant amunt i avall n’hem vist quatre. Tots negres. Són molts, realment ha estat una sort, però també és cert que els hem anat a buscar. Ara estan en època de fer panxa per poder passar la hibernació. Es troben tot sovint menjant flors i plantes a primer hora del matí i al vespre.

A les fotos pot semblar petit, però heu de pensar que si es posa de peu pot arribar a fer més de dos metres i pesar 300 quilos. És una espècie que s’adapta força a la presència humana i per això es deixa veure més. De fet, la majoria d’avistaments d’óssos a Banff són del tipus negre.

El gran repte era trobar Grizzlies. Són més tímids i més nocturns. N’hi ha a tocar de Jasper. Hi ha camins en zones d’ós bru on et recomanen portar una esquella perquè no se sorprenguin amb la presència dels humans. Són més grans que els negres – fins a tres metres – i poden destrossar a qualsevol (el seu pelatge és tan dur que les abelles no el penetren, per això són tan aficionats a la mel).

A tocar de Jasper no vam tenir sort amb el Grizzly, així que vam baixar fins a una terra magnífica de Banff: Kananaskis Country. La Icefield Parkway atrau tota l’atenció i la majoria de visitants, però a Kananaskis hi ha menys paisatge i més fauna. De camí a la zona dels llacs de Kananaskis per una carretera polsegosa vam veure el nostre cinquè os negre i al final de dia, quan ja havíem perdut l’esperança:

I encara hi havia lloc per un "bonus track" que no ens esperàvem: un coiot solitari a tocar de la carretera. Tota una sort.

Happy Bear days de totes totes, però en canvi no hem rascat bola amb uns altres mamífers que sembla que hauríen de ser més habituals: rens, cérvols, caribus i demés animals de peülla. Hem vist dos o tres cérvols de lluny i ens hem topat amb un ant que pasturava gespa al poble de Banff, però res més. Esperem que a Elk Island (el parc amb més densitat d’animals de peülla del món per darrera del Serengeti) tinguem més sort.

Felip i Anna

Foto 1: Un esquirol de terra ben atent a la jugada
Foto 2: L’os negre que es pot trobar amb sort a les carreteres de Banff
Foto 3: El Grizzly, la joia de la corona
Foto 4: El coiot a la Highway 40 a Kananaskis
Foto 5: L’elk de Banff

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada