dissabte, 11 d’agost del 2012

Abadies, musclos i penya-segats


El nostre viatge continua cap al nord d’Irlanda. Abansm però, ens hem desviat una mica cap al centre de l’illa esmeralda per anar a buscar una de les abadies més antigues d’Europa.


Això és Clonmacnoise, que traduït vol dir “Praderia dels fills de Nos”. Es tracta d’un monestir de gairebé 1.500 anys d’història. El va fundar Sant Cieran (la c sona com una k), un dels responsables que  Irlanda tingui un passat i un present catòlic tant important. Va ser un dels centre del saber més importants d’Europa fins que els víkings i els propis clans irlandesos la van saquejar, fent-li perdre l’esplendor. Enric VIII la va acabar de liquidar amb la seva reforma religiosa.


Al nord-oest de Galway hi ha la regió de Connemara, on el paisatge va canviant i és cada cop més a abrupte. Aquesta zona fa honor al seu en gaèlic. Vol dir entrades de mar i el cert és que les carreteres voregen l’oceà fins al que es creu que és l’únic fiord de l’Illa (sense neu): Killary. No hi ha neu, però hi ha molt bons musclos.


Tocant ja al nord de l’illa hi ha els penya-segats de Slieve League, els més alts d’Europa (600 metres sobre el mar). Són menys famosos que els de Moher i hi ha més gent, però són també molt espectaculars.


Val la pena la passejada a peu per la zona, tot i el fort vent que noten fins i tot les ovelles.


Ens queda poc per acabar el viatge, però ara ens dirigim cap a una zona molt interessant: l’Ulster. Irlanda del Nord, amb paisatges captivadors però amb una història recent que ho eclipsa tot. Només arribar ja es nota un canvi en l’ambient. Ja som a Derry i justament hem coincidit amb una marxa leialista commemorativa i amb el 41 aniversari de l’aixecament que va acabar amb el conegut com a Bloody Sunday de1972.  Sortosament, les coses han millorat els últims anys a l’Ulster i no hi ha hagut gaire embolic, però la presència policial es notava i la ciutat semblava buida. Ja us explicarem més detalls amb els murals del Bogside i Belfast, demà.

Felip & Anna

Foto 1: Visió general de Clonmacnoise i una de les seves importants creus celtes.
Foto 2: El lloc Kylemore prop de l‘abadia del mateix nom
Foto 3: Killary Harbour val la pena per les vistes i els musclos
Foto 4: Els 600 metres de Slieve League
Foto 5: Una ovella es mira el penya-segat pentinada pel fort vent

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada