dijous, 19 d’agost del 2010

Temples no aptes per a menors

Tocant ja al final de la nostra ruta, hem fet un parell d’interessants visites a temples i palaus a Madhya Pradesh. Primer hem entrat al fort medieval de Gwalior, conegut com “la perla entre les fortaleses de l’Índia”. El palau encara conserva alguns colors a la façana, i de camí es poden observar encara nombroses escultures del segle XV excavades en les parets de roca, algunes tenen més de 17 metres d’alçada.


A la tarda del mateix dia varem passejar per entre els palaus i cenotafis de la ciutat d’Orchha, que significa lloc amagat. Molts dels temples i construccions del que un dia va ser capital dels rajàs Bundela, entre els segles XVI a XVIII, ja no funcionen o estan mig abandonats. Al vespre, quan la llum de dia es va apagant, les pedres mostren la seva cara més fosca, més misteriosa. Al matí, tot canvia de color, i entre les herbes es poden admirar els detalls amagats el dia anterior.


La següent parada és la que dóna nom al post: les imatges del kamasutra dels temples de Khajuraho contenen algunes de les millors escultures eròtiques del món. La ciutat va ser fundada i governada durant cinc segles per la dinastia Chandela, fins que va caure derrotada pels mongols. El lloc va ser abandonat temps després, i durant segles va restar oblidat.


Diu la llegenda que el fill del déu de la lluna, Chandra, va baixar a la terra per seduir a una jove que es banyava en una font, i en aquest indret els Chandela van construir més de 85 temples amb centenars de figures esculpides que volien mostrar la vida quotidiana del poble. Hi ha figures de guerrers, de diversos oficis, de ballarines, de dones que es maquillen, de molts animals, però sobretot, escenes sexuals molt explícites. D’aquí la seva fama. Tranquils, us en posem alguns exemples.


Diu la teoria que aquestes escultures són imatges tàntriques, és a dir, que la gratificació dels instints bàsics és una manera d’arribar a la il•luminació. Sembla ser que el plaer físic (bhoga) i el plaer espiritual (yoga) són igual de vàlids per arribar al nirvana. No sabien res els de Khajuraho...


Més enllà de la seva fama eròtica, les escultures dels temples de Khajuraho són excepcionals. Només la concreció dels detalls, com les joies de les dones, els trets de les cares, els objectes que porten, o el moviment que van aconseguir plasmar en la pedra, les ballarines es giren d’una manera que certament sembla que ballin, etc. Infinitat de petites obres d’art algunes de les quals, per desgràcia, s’han perdut en els temples que van desaparèixer. Us deixem amb un detall no apte per a menors i que no us recomanem massa de provar a casa...


Anna i Felip

Foto 1: Esculptures jainistes en l’ascenció a Gwalior
Foto 2: Els cenotafis dels Bundela d’Orchha a primera hora del matí
Foto 3: Un dels immensos temples de Khajurahi
Foto 4: Detall de les figures d’un dels temples
Foto 5: Una sardula, animal mitològic
Foto 6: Com diu la guia, sembla que el cavall també pot ser el millor amic de l’home

1 comentari:

  1. Que poquito queda.
    Confirmar día y hora de arribada.

    Yo matar "Kara.Billi", pasada mata de pelo negro, martirio y "gota malaya" para el "pobre" Twite.
    (Lo tengo detras del cogote, es pesado como él solo)

    Besitos


    Paspas y Masmas

    ResponElimina